Tėvai su savo atžalomis galės rinktis draugiškus mažyliams restoranus

Lietuvoje tėvai su mažais vaikais susiduria su problema, jog ne visos viešo maitinimo įstaigos yra jiems „draugiškos“. Siekdami tėvams palengvinti draugiškų mažyliams restoranų paieškas, socialinės atsakomybės projekto „Draugiškas mažyliui“ iniciatoriai sudarinės Lietuvos draugiškų restoranų sąrašą. Šios iniciatyvos partnerėmis bus kviečiamos tapti visos Lietuvos viešojo maitinimo įstaigos, atitinkančios svarbiausius vertinimo kriterijus bei pasiruošusios draugiškai priimti mažuosius lankytojus.

„Vis dažniau iš tėvų, turinčių mažų vaikų, pasigirsta nusiskundimų, jog apsilankius kavinėse bei restoranuose nėra galimybės saugiai pasodinti kūdikį specialioje kėdutėje, o rasti maitinimo vietą, kurioje būtų įrengtos žaidimo vietos vaikams, itin sudėtinga. Todėl šia iniciatyva norime paskatinti šalies restoranus atkreipti dėmesį į savo lankytojų su mažyliais poreikius“, – sako viena iš projekto „Draugiškas mažyliui“ iniciatorių Jekaterina Burneikienė.

„Draugiško mažyliui restorano“ statusas bei specialus iniciatyvos lipdukas bus suteikiamas visiems Lietuvos restoranams, kurie atitiks bent 3 iš 5 pagrindinių vertinimo kriterijų: kūdikio pervystymo vieta, vaikiška kėdutė, vaikiškas meniu, mažiesiems skirta žaidimų aikštelė ar kitos pramogos bei galimybė prie stalo patogiai privažiuoti su vežimėliu. Taip pat bus įvardinti ir tokie papildomi restoranų privalumai kaip galimybė netoli pastatyti automobilį, lauko žaidimo aikštelė, atskira patalpa vaiko žindymui.

Restoranų vertinimo kriterijai nustatyti, atsižvelgus į tėvų nuomonę bei geruosius užsienio valstybių pavyzdžius. J. Burneikienės teigimu, net ir mažiausioje, pavyzdžiui, Paryžiaus ar Londono, kavinukėje tėvai nesunkiai gali įvažiuoti su vaikų vežimėliais, pamaitinti ar pervystyti kūdikį atskiroje, specialiai tam skirtoje, patalpoje. Neretai mažyliams draugiškuose užsienio restoranuose siūlomas vaikiškas meniu, kuris leidžia rinktis netgi organiškus patiekalus, o atsinešus savo maistą, jį galima pašildyti vietoje.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančiosios direktorės Eglės Dilkienės teigimu, šalies restoranai siekia sukurti patogią aplinką kiekvienam lankytojui – taip pat ir tėvams bei jų mažyliams, tačiau ne kiekviena maitinimo įstaiga turi pakankamai galimybių įrengti specialias erdves mažyliams.

„Šiuo metu tinkamiausiai tėvus su mažais vaikais priima viešbučių restoranai, kadangi jų infrastruktūra užtikrina geriausias sąlygas maitinti ar vystyti kūdikį, privažiuoti vežimėliu bei garantuoja kitus patogumus. Pavienių maitinimo įstaigų, kurios suteiktų panašias sąlygas, deja, nėra daug. Todėl tokios iniciatyvos, kurios skatina draugiškų mažyliams restoranų vystymąsi, yra sveikintinos“, – teigia E. Dilkienė.

  • Mama

    Manau, kad tikrinant punktą “vaikiškas meniu” reikia pažvelgti ir į kokybę, o ne tik pavadinimą… Kažkodėl kai kuriose kavinėse, kaip vaikiškas maistas pateikiami tik tokie sveiki ir vaikui naudingi patiekalai kaip dešrelės, bulvytės fri su kečiupu, ir kaip nors smagiau išdėliotas bet neretai šaldytas “mėsos” gabaliukas..